جرثقیل سقفی دو پل

جرثقیل سقفی دو پل

به جرأت می‌توان گفت جرثقیل سقفی دو پل، در صنایع سنگین بیش‌ترین محبوبیت را دارد. به طور استاندارد جرثقیل‌های سقفی دو پل تا ظرفیت وزنی 80 تن ساخته می‌شوند. همچنین بیش‌ترین طول دهانه‌ی این جرثقیل‌ها تا 35 متر است؛ اما در دنیای جرثقیل‌های سفارشی، این اعداد می‌توانند بسیار ارتقا یابند. یکی از پروژه‌های فیروزا، ساخت جرثقیل سقفی دو پل 300 تن با طول دهانه‌ی 24 متر برای نیروگاه کارون 4 در سال 1383 بوده است. در یک نمونه دیگر برای شرکت قالب‌های صنعتی ایران خودرو یک جرثقیل سقفی دو پل با طول دهانه 52 متر و با ظرفیت وزنی 25 تن طراحی و تولید کرده ایم. این تنها دو نمونه از هزاران پروژه‌ی موفقی است که قدرت طراحی مهندسی فیروزا را نشان می‌دهد. این نوع جرثقیل نیز با توجه به شرایط سالن، در قسمت اتصال به کلگی، دارای طراحی‌های متفاوت است.

0 +
پروژه‌های جرثقیل سقفی دو پل فیروزا

جرثقیل سقفی دوپل چیست؟

جرثقیل دو پل سازه‌ای با دو کلگی است که توسط دو پل به‌ یک‌دیگر متصل شده‌اند. کالسکه‌ی بالابر این نوع جرثقیل، بین دو پل روی ریل نصب می‌گردد. از آن‌جا که جرثقیل‌های دو پل برای وزن‌های بالا استفاده می‌شود، نیازمند سازه‌ای قوی‌تر از دیگر جرثقیل‌ها است. در مجموع این جرثقیل دارای شش حرکت است. حرکت بالا و پایین قلاب بالابر و حرکت چپ و راست مجموعه‌ی بالابر روی پل‌ها. مجموع چهار حرکت مربوط به بخش بالابر است. در نهایت حرکت کل مجموعه هنگام رفت و برگشت در طول سالن و روی ریل ها، این شش حرکت را تکمیل می‌کند. 

کاربرد جرثقیل سقفی تک پل

جرثقیل‌های دو پل جهت صنایع با ظرفیت‌های وزنی بالا استفاده می‌شوند. طبق استاندارد این جرثقیل‌ها تا ظرفیت وزنی 80 تن را پشتیبانی می‌کنند. ولی در طراحی جرثقیل‌های سفارشی این اعداد بسیار افزایش می‌یابند. به همین دلیل کاربرد این نوع جرثقیل نیز به مراتب از دیگر انواع جرثقیل بیشتر است. صنایع نیروگاهی، فولاد، پتروشیمی، خودرو‌سازی و هر صنعتی که نیازمند جابه‌جایی‌های سنگین باشد، محل استفاده‌ی این نوع جرثقیل‌ است. در سال‌های گذشته فیروزا با ساخت جرثقیل‌های دو پل برای صنایع مختلف، دامنه‌ی وسیع کاربرد جرثقیل های دو پل را به نمایش گذاشته است.

انواع جرثقیل سقفی دو پل

جرثقیل سقفی دو پل دارای دو نوعِ رو نشین و آویز است. محل قرارگیری و نصب کالسکه و بالابر در هر دو نوع یکسان است. تنها تفاوت در نوع اتصال پل‌ها به ریل است. در نوع آویز، کلگی به زیر تیر حمال سالن و در رونشین، روی تیر نصب می‌گردد. نوع آویز، دامنه‌ی حرکت عرضی وسیع‌تری ایجاد خواهد کرد. با توجه به ساختار و شرایط سالن، نوع اتصال پل به کلگی می‌تواند متفاوت باشد و تمامی این موارد در طراحی یک جرثقیل دو پل مناسب تاثیرگذار خواهند بود.

در صنایع فولادسازی، نوعی جرثقیل دو پل استفاده می‌گردد که به جرثقیل کالسکه‌‌ گردان مشهور است. کالسکه گردان در واقع اضافه شدن یک درجه آزادی دیگر به کالسکه جرثقیل دو پل است. در صنایع فولاد نیاز به چرخیدن جرثقیل  جهت چیدمان شمش ها و دیگر تولیدات وجود دارد. در این مواقع از این نوع خاص استفاده می‌گردد که توانایی چرخش تا 90 درجه را دارد.

جرثقیل کالسکه گردان سقفی دو پل فیروزا دماگ

 اجزای جرثقیل سقفی دو پل

اجزای جرثقیل های دو پل از سه قسمت اصلی تشکیل شده‌اند. پل‌ها، مجموعه‌ی بالابر ( کالسکه و بالابر) و کلگی. به طبع هرکدام از این قسمت‌ها دارای اجزای دیگری نیز هستند. مجموعه‌ی بالابر شامل اجزایی مانند قلاب، موتور، گیربکس، سیم بکسل و … می‌شود. مجموعه‌ی پل شامل سازه‌ی پل، تابلو برق، سیستم توزین، راهرو و دیگر اجزا است. مجموعه‌ی کلگی نیز در جرثقیل دو پل شامل 4 یا 8 چرخ است که می‌تواند همه یا نیمی از آن‌ها محرک باشند.

طراحی جرثقیل سقفی دو پل

طراحی جرثقیل دو پل نیازمند دانش مهندسی و تجربه‌ی بسیار زیادی است. محاسبه‌ی نیرو‌های وارده به پل‌ها،‌ انتخاب بالابر مناسب، محاسبات مربوط به انتخاب سیم بکسل، محاسبات برقی و الکترونیکی و … همگی برای طراحی این محصول پر استفاده گرد هم می‌آیند. در حالت‌های خاص‌تر مانند طراحی جرثقیل‌های ضد انفجار، یا طراحی جرثقیل‌هایی مناسب نیروگاه‌های آبی و محیط‌های به‌شدت مرطوب، طراحی جرثقیل دو پل بسیار پیچیده‌تر نیز خواهد شد. مفتخریم که در 54 سال گذشته، انواع حالات جرثقیل سقفی دو پل را تولید و به صنعت کشور عرضه داشته‌ایم.

نمایش اجزا جرثقیل سقفی دو پل فیروزا و دماگ

نصب جرثقیل سقفی دو پل

بعد از طراحی و ساخت، روش نصب جرثقیل سقفی دو پل بسیار حائز اهمیت است. تمامی جرثقیل‌های دو پل ساخت فیروزا توسط تیم تخصصی نصب فیروزا، راه اندازی می‌شوند. این امر موجب می‌شود که پروژه از مرحله‌ی راه اندازی به بهترین شکل ممکن عبور کند. تکنسین‌های فیروزا مراحل نصب را طبق استاندارد‌های بین المللی به سرانجام می‌رسانند.

نگهداری جرثقیل سقفی دو پل 

هر تجهیزی، پس از نصب و راه‌اندازی، در فواصل زمانی معین نیاز به نگهداری دارد. در جرثقیل‌های دو پل، بخش بالابر جرثقیل، باید به‌طور منظم بازرسی و نگهداری شود. سیم بکسل‌ها، چرخ‌ها، موتور و تمامی ادوات باید به‌موقع بررسی شوند. این امر ضمن بالا بردن عمر جرثقیل، به جلوگیری از خسارات و خطرات احتمالی منجر خواهد شد. رعایت این موضوع برای ادوات برقی و الکترونیکی، ضربه‌گیرها و چرخ‌های پل نیز ضروری است.

تعمیرات جرثقیل سقفی دو پل 

قطعا هر دستگاهی پس از مدتی، نیاز به تعمیرات دارد. قطعات مصرفی باید به‌موقع عوض شوند. همچنین در صورت استفاده‌ی نادرست، قطعاتی دچار مشکل خواهند شد. موتورها، گیربکس، سیستم برقی و … به دلایل مختلف ممکن است پس از مدتی معیوب شوند.

خبرنامه فیروزا

تماشا تحول در صنعت

اگر عضوی از خانواده صنعت ایران هستید و هنوز عضو خبرنامه فیروزا نشده‌اید، با پر کردن فرم، عضوی از خانواده فیروزا شده و خبرنامه را دریافت کنید.

فرم دانلود خبرنامه فیروزا

جهت دانلود خبرنامه